I - Odkrywamy nowe smaki-humus w roli głównej
Podczas styczniowych warsztatów kulinarnych dzieci poznały nową potrawę a mianowicie humus, jednak nie dla wszystkich dzieci był to zupełnie nowy smak. Jednak wszystkie z wielkim zaciekawieniem smakowały i wąchały poszczególne składniki dodawane do pasty. Na koniec wszytkie smakowały wykonany humus z marchewką. Okazało się, że wszystkim dzieciom bardzo zasmakował, poniżej prezentujemy przepis i zachęcamy do wykonania swojej pasty w domu wraz z dziećmi.
Humus- przepis:
1 puszka ciecierzycy
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki pasty tahini(pasty sezamowej)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki ciepłej wody
duża szczypta kuminu
ząbek czosnku
sól, pieprz
Ciecierzycę odsączyć z zalewy dodać pozostałe składniki, zmiksować kilka minut, aż masa uzyska jednolitą konsystencję( jeżeli humus będzie za gęsty można dodać wiecej wody). SMACZNEGO