Przepis na owsiane ciasteczka
Składniki:
-200 gr. masła w temperaturze pokojowej
-1/2 szklanki cukru brązowego
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 jajko
-1 szklanka mąki pszennej
-1/2 łyżeczki sody
-2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
-szczypta soli
-szklanka bakalii: np. żurawiny, orzechów, migdałów, słonecznika, dyni
(nasiona i bakalie można zmieniać wg. upodobania, ale wskazana jest zawsze żurawina, ciastka są wilgotne, a nie suche)
Wykonanie:
1) Masło ucieramy mikserem z cukrami, następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy.
2) Do maślanej masy dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
3) Z ciasta formułujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce.
4) Pieczemy ok. 15 minut, w temperaturze 170 stopni C.
SMACZNEGO:)