Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Dyniowy budyń dla najmłodszych

Utworzono dnia 13.03.2021

Dyniowy budyń dla najmłodszych

Składniki:

0,5 litry mleka,

200 g miąższu dyni ( po obraniu),

1-2 łyżki cukru trzcinowego,

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,

1 żółtko

 

Dodatkowo do podania:

300 g miąższu dyni (po obraniu) do dekoracji,

2-3 kostki białej czekolady do dekoracji,

Melisa do dekoracji,

Masło do wysmarowania formy,

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Połowę mleka wlewamy do garnka. Dokładamy do niego dynię pokrojoną w kostkę. Razem gotujemy, aż dynia stanie się miękka. Następnie miksujemy. Stawiamy ponownie na gazie, słodzimy. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko z dynią. Gotujemy budyń.

Do podania: Dynię kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wysypujemy na nie dynię. Oprószamy cukrem waniliowym i pieczemy do jej zmięknięcia. Wyporcjowany budyń podajemy z upieczonymi kawałkami dyni. Całość dekorujemy kawałkami białej czekolady oraz melisą.

źródło: Gotujmy.pl