Dyniowy budyń dla najmłodszych
Składniki:
0,5 litry mleka,
200 g miąższu dyni ( po obraniu),
1-2 łyżki cukru trzcinowego,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1 żółtko
Dodatkowo do podania:
300 g miąższu dyni (po obraniu) do dekoracji,
2-3 kostki białej czekolady do dekoracji,
Melisa do dekoracji,
Masło do wysmarowania formy,
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Połowę mleka wlewamy do garnka. Dokładamy do niego dynię pokrojoną w kostkę. Razem gotujemy, aż dynia stanie się miękka. Następnie miksujemy. Stawiamy ponownie na gazie, słodzimy. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko z dynią. Gotujemy budyń.
Do podania: Dynię kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wysypujemy na nie dynię. Oprószamy cukrem waniliowym i pieczemy do jej zmięknięcia. Wyporcjowany budyń podajemy z upieczonymi kawałkami dyni. Całość dekorujemy kawałkami białej czekolady oraz melisą.
źródło: Gotujmy.pl