Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Baton bakaliowo- owsiany

Utworzono dnia 10.03.2021

Składniki na 10 sztuk:

- płatki owsiane- 200 g

- rodzynki 30 g

- suszone morele(pokrojone w drobną kostkę)- 30 g

- pestki dyni- 120 g

- kakao- 1 łyżka

- sól- 1/4 łyżeczki

- miód- 2 łyżki czubate

- olej kokosowy- 2 łyżeczki

- pistacje- 1/4 szklanki

- czekolada 80% kakao- 120g 

 

Na patelni bez tłuszczu uprażyć płatki owsiane i pestki dyni, aż płatki będą pachniały jak orzechy i będą lekko brązowe. Po tym czasie zdjąć je z patelni i odstawić aby ostygły. Morele pokroić w kostkę. Na patelnię włożyć miód, dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i na bardzo małym ogniu rozpuścić miód, aż stanie się płynny. Do ostudzonych płatków i pestek dyni dodać kakao, sól i dokładnie wymieszać, dodać pokrojone morele i rodzynki, zalać rozpuszczonym miodem i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(rozmiar blachy 20x20). Drugim kawałkiem papieru, bardzo mocno przcisnąć składniki, aby się ugniotły i dokładnie połączyły. W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżeczką oleju kokosowego i następnie polać batony. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie batony wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.