Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ZDROWY MURZYNEK

Utworzono dnia 05.12.2019

ZDROWY I PRZEPYSZNY MURZYNEK

Tajemnica wspaniałego smaku ciasta:

- gorzka czekolada, która zawiera pirazynę, związek pobudzający mózg do pracy, poprawiający pamięć i koncentrację, ziarna kakaowca wzmacniają serce, zapobiegają miażdżycy i zakrzepom

- mleko migdałowe, które uspokaja i redukuje stres

- banan – cenne źródło potasu, który jest niezbędny w diecie dziecka

Składniki:

2 szklanki mleka migdałowego

1/3 szklanki cukru trzcinowego

1/3 delikatnego oleju, np. z pestek winogron

3 szklanki mąki pszennej razowej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

50 g gorzkiej czekolady

2 dojrzałe banany

 

Sposób wykonania:

W garnuszku rozpuść czekoladę, dodaj do niej cukier i olej, następnie wszystko wymieszaj. Banana dokładnie rozgnieć widelcem i dodaj go do czekolady razem z mlekiem. Wszystko wymieszaj na gładką masę. W misce połącz mąkę, kakao, sód i cynamon. Następnie wymieszaj mokre i suche składniki (powinna wyjść dość gęsta masa).

 Murzynka pieczemy w keksówce przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

SMACZNEGO!

Zegar

Imieniny

Imieniny: