ZDROWY I PRZEPYSZNY MURZYNEK
Tajemnica wspaniałego smaku ciasta:
- gorzka czekolada, która zawiera pirazynę, związek pobudzający mózg do pracy, poprawiający pamięć i koncentrację, ziarna kakaowca wzmacniają serce, zapobiegają miażdżycy i zakrzepom
- mleko migdałowe, które uspokaja i redukuje stres
- banan – cenne źródło potasu, który jest niezbędny w diecie dziecka
Składniki:
2 szklanki mleka migdałowego
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 delikatnego oleju, np. z pestek winogron
3 szklanki mąki pszennej razowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
50 g gorzkiej czekolady
2 dojrzałe banany
Sposób wykonania:
W garnuszku rozpuść czekoladę, dodaj do niej cukier i olej, następnie wszystko wymieszaj. Banana dokładnie rozgnieć widelcem i dodaj go do czekolady razem z mlekiem. Wszystko wymieszaj na gładką masę. W misce połącz mąkę, kakao, sód i cynamon. Następnie wymieszaj mokre i suche składniki (powinna wyjść dość gęsta masa).
Murzynka pieczemy w keksówce przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
SMACZNEGO!