Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Pyszne rogaliki z pieca

Utworzono dnia 28.04.2020

Składniki:

- 150 g mieszanki mąki żytniej i gryczanej (1:1)

- 150 g miękkiego masła

- łyżeczka brązowego cukru

- 2 jajka

- 3 żółtka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. W wysokim naczyniu utrzyj masło i cukier. Dodaj 2 jajka. Nie przerywając ucierania, dodaj 2 żółtka.

2. Mąkę przesiej do miski. Dosyp proszek do pieczenia i wymieszaj.

3. Dodaj mąkę do mokrych składników i ucieraj, aż powstanie jednolite ciasto. Włóż na godzinę do lodówki.

4. Rozwałkuj ciasto i uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 10-15 min w temp. 180 st. C.

SMACZNEGO

Zegar

Imieniny

Imieniny: