Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Brownie z fasoli

Utworzono dnia 28.04.2020

Produkty:

- 2 puszki fasoli czerwonej ok. 450-500 g po odsączeniu (fasolę koniecznie przepłucz na sitku w zimnej wodzie)

- 3 dojrzałe banany 

- 4 jajka

- 3 czubate łyżki prawdziwego, czystego kakao bez żadnych dodatków i bez cukru

- 3 łyżki oleju kokosowego (można zamienić na olej rzepakowy)

- ok. 10 daktyli (koniecznie namoczonych we wrzątku)

- 2 łyżki dobrej jakości miodu

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (można zamienić na sodę)

- 3/4 szkalnki ulubionych orzechów (mogą być płatki migdałów)

Polewa:

- gorzka czekolada z dużą zawartością kakao (50g), 1/2 tabliczki plus 1 łyżka oleju kokosowego (można zamienić na masło) - rozpuścić w kąpieli wodnej

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. (tryb góra-dół). W tym czasie zblenduj składniki do jednolitej masy. Pierw fasola, olej, jajka, banany i pozostałe składniki (poza orzechami/migdałami). Na koniec dodajemy posiekane orzechy/płatki migdałów i mieszamy łyżką. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 40-45 min. po 35 min. sprawdzamy ciasto patyczkiem/wykałaczką (pieczemy do prawie suchego patyczka/wykałaczki). Jeśli ciasto z góry popęka, nie przejmujcie się. Taki jego urok. Po upieczeniu wyjmij ciasto do ostygnięcia i polej rozpuszczoną gorzką czekoladą. Brownie najlepiej smakuje na drugi dzień.

Brownie można podać z gorącymi malinami. Smak czekolady w połączeniu z kwaskowatym aromatem malin smakuje mmmmm.....

SMACZNEGO

Przepis jednej z mam naszych przedszkolaków - dziękujemy za inspirację!!!