Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Słodkie może też być zdrowe!

Utworzono dnia 02.12.2019

Zdrowe słodycze mogą być zdrowszą alternatywą dla standardowych słodyczy, pełnych cukrów prostych. Cukier wpływa bardzo niekorzystnie na zdrowie i sylwetkę każdego człowieka. Ludzie często nie zdają sobie sprawy, że cukier znajduje się w bardzo wielu produktach i nieświadomie go pochłaniają. Jeżeli uwielbiamy słodkości i nie wyobrażamy sobie bez nich dnia, to bardzo dobrym wyborem będą zdrowe słodycze,które można przygotować samodzielnie, a przy tym jeść zdrowo.

Wykonanie zdrowych słodyczy nie jest trudne. Do wykonania zdrowych słodyczy można użyć niemalże każdego warzywa albo owocu, wystarczy umiejętnie połączyć ze sobą składniki, a można stworzyć naprawdę zaskakująco zdrową i pyszną słodkość. Warto jest dbać o zdrowie, jeść zdrowo i stosować zdrowe zamienniki. Zdrowe słodycze dostarczą organizmowi wielu składników odżywczych, a równocześnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego.

Nie jest tajemnicą, że wiodącym smakiem większości dzieci jest słodki. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że ten smak rządzi kubkami smakowymi także większości dorosłych. Dlatego nie jest łatwo odmawiać nieustannie słodkości ani sobie, ani naszym dzieciom. 

Można jednak słodycz uczynić zdrową i wartościową, dając jednocześnie dzieciom radość delektowania się smakowitościami.

Domowy baton Snickers

 

Składniki:

6 łyżek masła orzechowego bez cukru (nerkowce, migdały)
4 łyżki miodu;
3 łyżki mąki kokosowej;
4 łyżki oleju kokosowego;
puszka mleka kokosowego;
sól;
2 łyżki cukru kokosowego;
garść orzechów ziemnych albo nerkowców;
gorzka czekolada;
kilka daktyli.

Przygotowanie:
1. Nugat - masło z orzechów, miód oraz 3 łyżki oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli składniki się połączą, możemy dodać mąkę kokosową.
Całość łączymy w jednolitą masę. Przelewamy do prostokątnej foremki i wstawiamy do zamrażarki.
2. Karmel - cukier kokosowy oraz mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu do roztopienia się cukru. Dodajemy ulubione orzeszki.
Gdy masa całkowicie wystygnie, wlewamy ją na spód nugatowy. Taką masę pozostawiamy do całkowitego stwardnienia. Masa powinna dać się pokroić.
3. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego oraz czekoladę, można dodać szczyptę soli. W ostudzonej masie zamaczamy pokrojone na kawałki batony
i odstawiamy do całkowitego stwardnienia.

 

Miniserniczki truskawkowe

Serniczki:

  • 300 g twarogu zmielonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka stewii
  • truskawki

Spód:

  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka zimnego masła

Płatki owsiane łączymy z masłem i lekko wyrabiamy rękoma. Jeśli konsystencja jest za rzadka – dodajemy płatki, jeśli za sucha – masła. Ser, mąkę i jajka dokładnie miksujemy. Truskawki blendujemy i dodajemy do masy serowej – mieszamy łyżką.

Papilotki wkładamy do blaszki lub do foremek na muffinki. Masę owsiankową wykładamy na spód – tylko tyle, by go zakryć. Następnie wylewamy masę sernikową prawie do końca papilotki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 35–40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiając miniserniczki do przestygnięcia na ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy słodkości z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia – wyciągamy je z blaszki, ale pozostawiamy w papilotkach. Chowamy do lodówki, by się schłodziły.

By serniczki sprawnie odchodziły od papilotek, należy przestrzegać dokładnie instrukcji studzenia, czyli wykonać wszystkie powyższe czynności: zostawienie w piekarniku, wystudzenie, schłodzenie w lodówce. Ciepłe ani nawet letnie serniczki nie odchodzą od papierka.

Mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową. Miniserniczki mają słodko-kwaskowy smak, który dają truskawki i stewia.

 

Słonecznikowe ciasteczka

  • szklanka ziaren słonecznika
  • szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub innej)
  • łyżka płatków gryczanych (mogą być inne, np. owsiane)
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Słonecznik zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy ziarna i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blenderem miksujemy na gładką masę. Masa będzie puszysta, ale nie powinna się kleić do rąk. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je ręką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

 

Tarta z kaszą jaglaną i owocami – przepis na słodki wypiek bez cukru

Tarta z kaszą jaglaną i owocami jest świetnym pomysłem na zdrową słodycz dla twojego dziecka. Ciasto nie tylko sprawi radość maluchowi, ale dostarczy też składników odżywczych.

Składniki na spód:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej;
  • 2 łyżki oleju;
  • jajko;
  • banan;
  • łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej;
  • 3 szklanki mleka migdałowego;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • sok z jednej cytryny;
  • 0,5 kg malin.

Sposób przygotowania:

Zblenduj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Do zmiksowanej kaszy dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrób ciasto. Jeśli zauważysz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Gotowe przełóż do blachy i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki:

1,5 szklanki orzechów laskowych

2-3 łyżki pasty daktylowej

szczypta soli

2-3 łyżki karobu*

 

Wykonanie:

1. Orzechy podpiekamy w piekarniku (w temp. 350F= 180C) ok 10-15 min. Następnie bierzemy do ręki garść orzechów, pocieramy jedne o drugie i w ten sposób zdzieramy skórkę.

2. Miksujemy orzechy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników.

 

Zdrowo, może znaczyć smacznie!

 

 

Zegar

Imieniny

Imieniny: